Overzicht workshops PLEXS congres 17 maart 2025

A. Valkuilen

De regelgeving rondom examens is complex. Daardoor zijn er ook valkuilen. Vooral als het gaat om niet reguliere examentrajecten, waarbij bijvoorbeeld examen in een voorexamenjaar wordt gedaan. Of als leerlingen de kans wordt gegeven te streven naar een hoger niveau. In deze workshop zetten we een aantal valkuilen op een rij en nodigen de deelnemers uit hun eigen ervaringen op dit gebied met elkaar te delen.

Workshopleider: Examenloket – Marlies van Tooren en collega’s

B. Cito – Wolf: de basis

In deze workshop nemen wij je mee in de wereld van Wolf. Het webbased programma van Cito waarin we leerlingscores verzamelen en verwerken zodat we CvTE kunnen adviseren over de vast te stellen N-termen.
We bespreken: waarom Wolf, wat kan ik in Wolf, wat krijg ik terug uit Wolf en de nieuwtjes voor 2025.

Workshopleider: Cito – Anke Weekers en Harco Weemink

C. Cito – Wolf: in gesprek over gebruikerservaringen

Wolf wordt al langere tijd gebruikt om leerlingscores te verzamelen en verwerken. Na een korte introductie over Wolf en een doorkijkje naar het normeringsproces gaan we het gesprek aan. We horen graag wat jullie ervaringen zijn met Wolf en willen met jullie in gesprek over wat er goed gaat en wat er beter kan. Welke wensen leven er bij onze (ervaren) gebruikers? Welke mogelijkheden zien jullie en welke hobbels kunnen we mogelijk wegnemen?

Workshopleider: Cito – Bettina Erens

D. Protocollen 2025

Ook in 2025 stelt de VO-raad met medewerking van anderen de Protocollen 2025 op (incl. adviestabel opsturen examenwerk), bedoeld als handreiking voor scholen, met name voor examensecretarissen. In de sessie zal ingegaan worden op enk0pele aandachtspunten en zal vanuit PostNL een toelichting worden gegeven op de vraag hoe het verzendproces optimaal kan worden ingericht. Uiteraard is er gelegenheid voor het stelen van vragen en het meegeven van aandachtspunten,

Workshopleider: VO-raad – Peter Lucas

E. Normering – de basis

In de workshop – die zal bestaan uit een presentatie en een gesprek – wordt aandacht besteed aan de normering van de centrale examens. Vragen die hierbij aanbod komen zijn o.a.:
– Welke uitgangspunten hanteren wij bij het vaststellen van de N-termen?
– Hoe zorgen we dat de prestatie-eis van jaar op jaar hetzelfde blijft?
In deze workshop nemen we je mee in de wondere wereld van het normeren en is er ook ruimte voor je eigen vragen over de normering.

Workshopleider: CvTE – Jacqueline Wooning en Annette van Baalen

F. Gebruiker centraal: denk mee over mijn examenblad!

Ben jij gebruiker van mijn examenblad? Dan horen we graag jouw mening!
Tijdens deze interactieve sessie gaan we in gesprek over jouw ervaringen, wensen en ideeën. Wat werkt goed, wat kan beter, en wat mis je nog? Jouw input is onmisbaar om mijn examenblad nóg beter aan te laten sluiten op de behoeften van zijn gebruikers. Samen bouwen we aan goede examens. Doe mee en maak het verschil!

Workshopleider: CvTE – Rick Hekman

G. Passend Examineren

Het doel van deze workshop is om meer zicht te krijgen op de ruimte die er is om passend te examineren bij leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Waaraan kan je allemaal denken en waarmee moet je rekening houden? Welke standaard aanpassingen zijn voorhanden en welke andere manieren zijn denkbaar om aan de belemmering van een leerling tegemoet te komen? Omdat de wetgeving veel ruimte laat aan scholen om hier zelf over na te denken en verantwoordelijkheid in te nemen, wordt het vooral een praktische bijeenkomst waar we aan de hand van (meegebrachte) casussen met elkaar het gesprek aangaan over de (on)mogelijkheden.

Workshopleider: CvTE – Machteld Kruidenier

H. Vernieuwing examenprogramma’s

SLO werkt aan de actualisatie van de examenprogramma’s voor de avo-vakken op vmbo, havo en vwo. Dat betekent dat ook de syllabi en de centrale examens zullen veranderen: voor sommige vakken een beperkte inhoudelijke verandering en voor andere meer ingrijpend. In schooljaar 2025-2026 worden de eerste conceptexamenprogramma’s en -syllabi met scholen beproefd.

In deze presentatie geven SLO en CvTE inzicht in wat de nieuwe programma’s (kunnen) betekenen voor de schoolexamens en de centrale examens en gaan we in gesprek wat mogelijk nieuwe inhouden en examenvormen kunnen betekenen voor de organisatie van de examens op uw school.

Workshopleider: CvTE/SLO – Jan van Miert en Gerdineke van Silfhout

I. Wat is nieuw in het cspe van 2025 en wat zijn de ontwikkelingen voor de komende jaren?

In deze workshop laten CvTE en Cito zien wat nieuw is in de 2025-afname van de cspe’s. Daarnaast is aandacht voor het uitgevoerde onderzoek naar verdere flexibilisering van de cspe’s en het onderzoek naar de mogelijkheden om in de cspe’s meer ruimte te bieden aan de lokale context van scholen.

Workshopleider: CvTE/Cito – Marcel Claessens en Rienke Voorburg

J. Planning examenperiode

Tijdens deze sessie nemen we jullie mee in de uitdagingen waarmee we te maken hebben bij de planning van de examenperiode. We gaan  graag met jullie in gesprek over onderzoeken die zijn geweest en jullie eventuele wensen en oplossingsrichtingen.

Workshopleider: CvTE – Anja van Mallegrom, Freya Martin

K. De curriculumherziening in een vogelvlucht

SLO actualiseert op dit moment het curriculum, wat betekent dat er nieuwe kerndoelen en examenprogramma’s aankomen. Laat je in deze workshop bijpraten door het Ministerie van Onderwijs over wat het nieuwe curriculum voor jou en jullie PTA betekent. Hoe zien de nieuwe examenprogramma’s er bijvoorbeeld uit? Hoe verwerk je deze tot een nieuw PTA? Welke rol spelen de nieuwe leergebieden burgerschap en digitale geletterdheid in jouw vak? En hoe ziet het verdere proces en de planning eruit? Na deze workshop ben jij weer op vlieghoogte!

Workshopleider: Ministerie van OC&W – Jorrit Blaas, Eerin Engelen en Fleur van de Gevel

L. Minder toetsdruk!

Het welbevinden van onze leerlingen staat onder druk. In de afgelopen jaren is de mentale gezondheid van jongeren afgenomen. De toegenomen toets- en prestatiedruk op school wordt gezien als één van de oorzaken. Met project Toetsdruk willen LAKS en de VO-raad samen een krachtige bijdrage leveren aan het verminderen van toets- en prestatiedruk in het voortgezet onderwijs. In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de toetscultuur en hoe het anders kan!

Workshopleider: VO-raad – Dirk-Jan van Dijk, Sophie Damman en Romy Mondeel

M. Collegiale consultatie voor examensecretarissen VAVO

Examens zijn examens, maar het VAVO heeft alleen maar examenleerlingen. Dat maakt dat de vraagstukken van de VAVO-examensecretarissen soms net even anders zijn dan de vragen vanuit reguliere VO-scholen. In deze ronde ontmoet je andere examensecretarissen VAVO en wie weet, ontstaat er een klein VAVO netwerkje. We gaan met en van elkaar leren door vraagstukken en dilemma’s met elkaar te delen of middels een intervisiemethode uit te diepen. De collegiale consultatie/intervisie wordt begeleid door een professionele coach/intervisiebegeleider. Voor alle duidelijkheid willen we aangeven dat deze coach geen inhoudelijk expert is. De coach zorgt ervoor dat u van elkaar leert door het proces te begeleiden.

Workshopleider: PLEXS coaching – Elvira Geurts, Jessica van Strien, Rosie van Uden en Wendy Zonneveld

N. Collegiale consultatie: De examensecretaris in zijn kracht

De examensecretaris in zijn kracht richting collega’s, schoolleiding, examencommissie, ouders…
Bij deze collegiale consultatie staat het leren van en met elkaar als examensecretarissen centraal. Er worden vraagstukken en dilemma’s met elkaar gedeeld en besproken of middels een intervisiemethode uitgediept. De collegiale consultatie wordt begeleid door een professionele coach/intervisiebegeleider. Voor alle duidelijkheid willen we aangeven dat deze coach geen inhoudelijk expert is. De coach zorgt ervoor dat u van elkaar leert door het proces te begeleiden. Indien er een intervisie plaatsvindt, worden er vijf fasen doorlopen:
1. De situatie wordt toegelicht door de inbrenger;
2. De andere deelnemers stellen hier vragen over;
3. Samen wordt onderzocht wat de kern van het probleem is;
4. Ieder geeft een advies of tip;
5. Ieder reflecteert op wat er geleerd is.

Workshopleider: PLEXS coaching – Elvira Geurts, Jessica van Strien, Rosie van Uden en Wendy Zonneveld

O. Communicatie op maat – Breng je boodschap helder over

Als examensecretaris schakel je regelmatig tussen mensen met totaal verschillende vragen, verwachtingen en emoties. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap niet alleen wordt gehoord, maar ook echt aankomt? In deze workshop leer je met behulp van het Insights Discovery-model hoe je jouw communicatie kunt afstemmen op verschillende typen mensen. Je krijgt praktische tips en inzicht in hoe je flexibel kunt communiceren, op een manier die bij jou past. Meld je aan en ontdek hoe je nóg effectiever kunt communiceren!

Workshopleider: Jessica van Strien, Kairos in Motion

P. Omgaan met weerstand

Volgens de Dikke van Dale: weer·stand (de; m; meervoud: weerstanden): elke kracht (of elk lichaam) waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt.
“Ze willen niet mee’. ‘Ze zijn altijd zo negatief.’ ‘Ze zitten in de weg en vertragen de boel.’: ken je deze uitspraken? Met de beste bedoelingen heb je in jouw rol als examen coördinator een verbetering bedacht.  En als je die wilt door voeren stuit je op weerstand bij collega’s. Vóórdat je het weet zie je jezelf de ander overtuigen waardoor de weerstand alleen maar groeit.
In deze workshop gaan we op onderzoek uit wat weerstand is, hoe het ontstaat en krijg je tips hoe de volgende dag kunt handelen; en in het meest ideale geval hoe je het kunt voorkomen.

Workshopleider: Rosie van Uden, Onluikt;

Q. Timemanagement

In het onderwijs kampen we allemaal regelmatig met een tekort aan tijd. Er moet veel in korte tijd. De druk is hoog. Je eigen invloed is niet altijd groot.  Hoe kun je hier als examensecretaris dan toch zo effectief mogelijk mee omgaan?
In deze workshop gaan we in op de highlights van timemanagement en ga je naar huis met enkele inzichten waar je morgen direct zelf mee aan de slag kunt.

Workshopleider: Elvira Geurts, In Onderwijs

R. Speeddate

Als examensecretaris heb je veel taken en verantwoordelijkheden. Je hebt dan ook vast veel vragen en je bent nieuwsgierig hoe ze bepaalde dingen op andere scholen organiseren. Het speeddaten bied je de kans om in korte tijd veel informatie te verzamelen. Tijdens deze workshop ga je 1-op-1 in gesprek met een andere examensecretaris en heb je ruimte om elkaar een vraag te stellen. Iedere speeddate duurt vier minuten en aan het einde zou je de contactgegevens kunnen uitwisselen.

Workshopleider: Wendy Zonneveld, Aware Coaching & Advies

S. Facet

Presentatie over Facet: Algemeen voor beginners en Facet: Nieuwe schermen voor gevorderden

Workshopleider: DUO – Willem Vermaning, Kiela Job en Geert Datema

T. Examensecretaris en de examencommissie

Sinds 1 augustus 2021 is een examencommissie verplicht in het voortgezet onderwijs. De examencommissie heeft een kwaliteitsopdracht: het borgen van de kwaliteit van schoolexaminering. Op veel scholen heeft de examencommissie zich geleidelijk aan gepositioneerd en ontwikkeld. Onafhankelijk en deskundig borgen van de kwaliteit is voor veel examencommissies een uitdaging. Als je als examensecretaris lid bent van de examencommissie, is dat een positie die in veel gevallen een bepaalde spanning met zich meebrengt. In deze sessie gaan we [passage geschrapt] het gesprek met elkaar aan: hoe ontwikkelt de examencommissie zich, hoe verhoud je je als examensecretaris tot de opdracht van de examencommissie – of je nu wel of geen lid bent, welke rol en positie heeft de examencommissie nu en hoe moet dat zich nog ontwikkelen?

 Workshopleider: VO-raad – Tes Schmeink en Piet Groenewegen

U. Een soepele uitvoering van het Centraal Examen

Deze workshop zal gaan over verschillende aspecten die scholen kunnen, en misschien wel moeten doen om te komen tot een soepele uitvoering van het Centraal Examen. Wat zijn de spelregels, waar moet je rekening mee houden en wat kun je doen in de voorbereiding om te komen tot een soepel en eerlijk verloop van het Centraal Examen?

Workshopleider: Inspectie – Gerard Eising en Claudia Janssen

V, Facet M2M koppeling en controle

Via het examenrooster in Magister is het mogelijk om de planning van de digitale Facet toetsen in het examenrooster te plannen. Vanwege de koppeling met Facet kan de planning met afnamegroepen en afnameleiders naar Facet verstuurd worden. Voor de digitale toetsen van vmbo Basis en Kader kunnen achteraf de scores eenvoudig in Magister opgehaald worden. Ook is het mogelijk om controles uit te voeren, denk hierbij aan: zijn alle leerlingen ingepland, zijn naderhand alle scores met de varianten bij de leerlingen aanwezig, enz.

Tijdens deze workshop krijgt u een kijkje in het examenrooster en de koppeling met Facet en bent u in de gelegenheid om vragen te stellen aan een consultant van Magister.

Workshopleider: Magister – Dennis Puister